Stråkfestivalens workshops

Workshop nr 16: Workshop/masterclass i viola med Göran Fröst. En masterclass där du bör ha spelat ditt instrument några år för att deltaga. Du väljer i anmälan om du vill vara aktiv eller passiv under passet. De aktiva förbereder var sitt stycke de vill spela upp och få kommentarer på av läraren. Dessa stycken behöver vi få reda på i förväg. De passiva tar även de med sina instrument och kommer att vara med på vissa gemensamma aktiviteter såsom uppvärmningar, olika övningar och ev något/några samspelstycken. Ett begränsat antal aktiva/passiva får plats. Lärarna på dessa masterclasses är alla lärare vid Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås.

Hur får jag enklast en bättre stråkteknik – Hur lär jag mig snabbare nya stycken -Några enkla medel för bättre övningsdiciplin. Detta och en massa spelglädje blir det på min workshop/masterclass som vänder sig till både violinister och violister. Kom med egna stycken eller utan. Välkomna! Göran Fröst var fram till 2014 stämledare i BBC National Orchestra Of Wales och jobbar nu som soloviolist i Svenska Kammarorkestern. Han undervisar förutom på Mälardalens Högskolas Kammarmusikprogram även på Kungliga Musikhögskolan och Musikskolan Lilla Akademien.

Göran Fröst 1

Workshop nr 17: Workshop/masterclass i violin med Bartosz Cajler. En masterclass där du bör ha spelat ditt instrument några år för att deltaga. Du väljer i anmälan om du vill vara aktiv eller passiv under passet. De aktiva förbereder var sitt stycke de vill spela upp och få kommentarer på av läraren. Dessa stycken behöver vi få reda på i förväg. De passiva tar även de med sina instrument och kommer att vara med på vissa gemensamma aktiviteter såsom uppvärmningar, olika övningar och ev något/några samspelstycken. Ett begränsat antal aktiva/passiva får plats. Lärarna på dessa masterclasses är alla lärare vid Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås.

Måste fiolen låta skrapigt? Så tycker absolut inte Bartosz Cajler. Kom till violinworkshop med lärare vid Mälardalens Högskola och primarie i Dahlkvistkvartetten, spela och upplev en värld av härliga och inspirerande violintoner.

Bartosz Cajler

Workshop nr 18: Stråkorkester med Mats Sindenius. Noter skickas ut i förväg. Växhuset. Vi kommer att jobba med utvalda originalmusik av de stora mästarna såsom Bach, Händel, Pachelbel och flera intressanta stycken. Vi ska ta oss an olika spelsätt, stråkkaraktärer, samspel, att läsa en dirigent, ja helt enkelt hur man ta sig an ett verk med kammarmusikaliska tecken. Glimten i ögat, patoset till musiken, nyfikenheten och glädjen att spela tillsammans är våra ledord i den stund vi ska jobba tillsammans. Det är önskvärt att pedagogerna/ensembleledarna är med sina elever för att stötta upp och ta del av den glädje det är att spela med alla ungdomar och lärarkollegor från när och fjärran. Väl mött alla violinister,altviolinister,cellisterna och kontrabasister!

Följande kommer att spelas:

1, St. Paul`s suite, sats 1 – Jig. Gustav Holst.

2, Andante festivo. Jean Sibelius.

3, Hymn to joy (från Symfoni nr 9). Beethoven i arr av A.W. Benoy.

4, Simple Symphony. Sats 2, Playful Pizzicato. Benjamin Britten.

5, Orchesterkonzert nr 25, Wassermusik. Sats 7-Bourrée, sats 8-Hornpipe, sats 20-Coro.

6, Impromptu för stråkorkester. Sibelius.

7, Kanon i D-dur. Johann Pachelbel.

Citat på Mats Sindenius Facebooksida om sig själv: ”En fighter som aldrig ger upp. Varmhjärtad, empatisk, temperamentsfull, musikant och extremt fokuserad på uppgifter som jag genomför. Kräver mycket av min omgivning. Har lite svårt att vänta in min omgivning. Jag ger aldrig upp. Ser bara möjligheter.”

Mats Sindenius är kontrabasist i Västerås Sinfonietta, lärare på Västerås Kulturskola och frilans som sångare, kontrabasist och dirigent.

Foto nedan: Jonas Bilberg.

Sinfoniettan, Västerås. Foto : Jonas Bilberg

 


  • Workshop nr 5: Workshop med gruppen Sallyswag för stråkar. Sallyswag genomför flera olika workshops för olika instrumentgrupper/körgrupper under förmiddagen.

Sallyswag var en av tre vinnare av RUMs eget pris Framtidens Musikpris 2016. Se på denna video där de berättar själva om gruppen och sin glädje över att ha fått priset:

Workshop för stråkar med Sallyswag: Tillsammans representerar Sallyswag en mängd olika musikstilar och erfarenheter men gemensamt är passionen för musik som svänger hårt och skönt oavsett genre. Vi vill inspirera unga musiker att leka med musiken, att ta för sig i musiken och jamma fram sin egen ingång till den. Vi tänker oss en workshop där vi inledningsvis berättar om oss själva och de vägar vi tagit som musiker. Att vi därefter delar in oss i tre stråkgrupper utifrån de olika instrumenten och lär ut några olika riff ur en låt som vi sedan i storgrupp kan spela tillsammans och jamma över.

Sallyswag är ett band med nio musiker där medlemmarna har rötter från dancehall, hiphop, jazz, oriental till afro och svensk folkmusik. Med musikalisk integritet och kvalitet vågar de kreativt bryta upp gamla barriärer och korsa genrer. Ett kollektiv med fantastiska musiker och starka individer som genom sina konserter, workshops och existens stärker och inspirerar andra.

Lyssna och titta på en musikvideo med Sallyswag:

Foto nedan på Sallyswag: Jenniann Johannesson.

sallyswag-1