Körfestivalens workshops

Fredag
  • Körmästerskapet i Växhusets Konsertsal dagtid. Läs mer om tävlingen här: Körmästerskapet
  • Körkalas i Växhuset för de körer som tävlat.
  • Välkomstkonsert i Stora salen, Västerås Konserthus med bl. a. stor valthornsorkester, Västmanlands Höstlovsorkester, körsång av vinnarna från de fem olika klasserna i Körmästerskapet och prisutdelning från Körmästerskapet.
Lördag
  • Workshop nr 13: Workshop/masterclass i solosång med Lena Hellström-Färnlöf. Aktiva och passiva deltagare. Drömmer du om att bli sångare! Är din dröm att bli sångare inom den klassiska repertoaren, då är detta workshopen för dig! Olika sång-och andningsövningar varvas med teaterlek och qigong i de stora känslornas tecken. Ett pass med sånggympa så att du sedan är uppvärmd för Masterclass.

Lärare är professor Lena Hellström-Färnlöf vid Kammarmusikprogrammet, Mälardalens högskola i Västerås. Lena är utbildad konsert- och operasångerska och har en lång karriär bakom sig, numera är hon en otroligt populär sångpedagog och undervisar på heltid både i Sverige och utomlands på alla nivåer och alla åldrar. Professionella sångare eller nybörjare. Lena anpassar alltid sin undervisning till just din nivå så att du ska bli så bra som möjligt på kort tid. Här byggs sångarmod för att du på ett glädjefyllt och tillåtande sätt ska kunna frigöra din röst och nå nya höjder.

Lördag 13 maj, Västerås slott, Hörsalen, kl 10.00 – 10.50 Sånggympa kl 11.00 – 12.00 Master-class. Lyssna på när andra får coaching eller ta med egna solosånger! Varmt välkommen!

Lena Hellström-Färnlöf 1

  • Workshop nr 14: Toasting/sång/svensk folksång med de två sångerskorna ur Sallyswag: De två sångerskorna i Sallyswag har tillsammans erfarenhet från många genres och kan erbjuda olika workshops. En workshop i toasting och en kortare introduktion till dancehallvärlden. En workshop där man får lära sig en låt och typisk teknik i svensk folksång. Samtal om hur det är att vara sångerska i olika genres och i allmänhet, om att vara flera leadsångare i ett band och utmaningen i att tillsammans hitta ett gemensamt sound. Vi kan starta med att berätta om oss själva och de vägar vi tagit som musiker.

 

  • Workshop nr 15: Att utveckla sin sångröst och musikaliska förmåga i kören. Inspiration, konkreta tips och verktyg för att arbeta med sin sångröst. Hur utvecklar man sin tonbildning och klang i kören? Vad kännetecknar en god körsångare och hur utvecklas jag som individ och människa tillsammans med andra? Vi sjunger och gestaltar sånger i olika genrer och stilar samt jobbar med uttryck och kommunikation.

Ledare är Birgitta Mannerström-Molin: Sångpedagog och kördirigent, verksam som Barn- och Ungdomskörledare i Härlanda församling, Göteborg. Jobbade tidigare under många år som sång- och körpedagog i Kulturskolan i Göteborg och var med och startade kör-delen inom El Sistema i Sverige. Birgitta är ledamot i ”Barn- och Sångkommittén i Sverige” och är flitigt anlitad som föreläsare, kurshållare, kördirigent och sångsolist.
Birgitta blev utsedd till årets Barn- och Ungdomskörledare i Sverige 2016.

Söndag
  • Workshop nr 7: Workshop/genrep med gruppen Sallyswag och festivaldeltagarna. Stora salen, Västerås Konserthus. Samma dag sker avslutningskonsert med gruppen Sallyswag och festivaldeltagarna. Deltar gör de som anmält sig till detta, övat på hemorten och deltagit i dagens genrep. Stora salen, Västerås Konserthus.

  • Avslutningskonsert med gruppen Sallyswag och festivaldeltagarna.