Blåsfestivalens workshops

fredag 
 • Blåsorkestertävlingen i Stora och Lilla salen, Västerås Konserthus dagtid, även kvällstid för de som inte har möjlighet dagtid p.g.a. av nationellt prov i matematik för årskurs 9. Läs mer om tävlingen här: Blåsorkestertävlingen
 • Workshop nr 2: Workshop valthornsorkester. Valthornshappening! För hornister på alla nivåer. Vi träffas på fredag em och övar in ett par stycken som framförs under invigningskonserten på fredag kväll. Samma stycken spelar vi under lördagen innan paraden går av stapeln vid Fiskartorget. Noterna skickas till er i förväg. Planeringsgruppen för Valthornshappening har tagit fram arrangemang för valthornsorkester. Dessa skickas ut i förväg till anmälda. Växhuset. Det finns 400 registrerade valthornister i RUM…..
 1. The Raider´s marsch. John Williams, arr: Jan Utbult. 5-stämmig valthornsorkester.
 2. Sats ur Förklädd Gud. Lars-Erik Larsson, arr: Jonas Dominique. 4-stämmig valthornsorkester.
 3. Fanfar. Gioachino Rossini, arr: Edmond Leloir. 2-stämmig valthornsorkester.

 

lördag
 • Workshop nr 3: Sitt in i Marinens Musikkår. Noter skickas ut i förväg. Västerås Konserthus Stora sal. Följande stycken kommer att spelas:

1, Folk song suite. Vaughan Williams
2, ABBA-gold medley
3, General Cederschiöld – marsch.
Marinens Musikkår har anor sedan 1680-talet och har verkat i obruten linje sedan dess. Musikkåren är i dag en av Försvarsmaktens tre professionella musikkårer och består av 30 heltidsanställda yrkesmusiker.

Musikkåren genomför varje år ca 150 framträdanden genom medverkan vid officiella statsbesök, kungliga audienser, högvakter, förbandsspelningar, tattooer och konserter.

Musikkåren har en omfattande konsertverksamhet tillgänglig för allmänheten där repertoaren spänner brett över olika blåsmusikgenrer och riktar sig till olika målgrupper, allt för att möta ny publik. I samband med dessa framträdanden verkar musikkåren för marknadsföring och rekrytering åt Försvarsmakten.

Marinens Musikkår är en försvarsmaktsresurs, både hemma och utomlands, och har deltagit vid utlandsmissioner i bland annat Bosnien, Kosovo och Afghanistan, med såväl ceremonimusik som musikunderhållning i personalvårdande syfte.

Marinens Musikkår är stationerad i världsarvsstaden Karlskrona.

 • Workshop nr 4: Workshop med gruppen Sallyswag för blåsare. Sallyswag genomför flera olika workshops för olika instrumentgrupper/körgrupper under förmiddagen.

Sallyswag var en av tre vinnare av RUMs eget pris Framtidens Musikpris 2016. Se på denna video där de berättar själva om gruppen och sin glädje över att ha fått priset:

Workshop med blåssektionen ur Sallyswag: Tillsammans representerar blåssektionen i Sallyswag en mängd olika musikstilar och erfarenheter men gemensamt är passionen för musik som svänger hårt och skönt oavsett genre. Vi vill inspirera unga musiker att leka med musiken, att ta för sig i musiken och jamma fram sin egen ingång till den. Vi tänker oss en workshop där vi inledningsvis berättar om oss själva och de vägar vi tagit som musiker. Att vi därefter delar in oss i tre blåsgrupper utifrån de olika instrumenten och lär ut några olika riff ur en låt som vi sedan i storgrupp kan spela tillsammans och jamma över.

Sallyswag är ett band med nio musiker där medlemmarna har rötter från dancehall, hiphop, jazz, oriental till afro och svensk folkmusik. Med musikalisk integritet och kvalitet vågar de kreativt bryta upp gamla barriärer och korsa genrer. Ett kollektiv med fantastiska musiker och starka individer som genom sina konserter, workshops och existens stärker och inspirerar andra.

Lyssna och titta på en musikvideo med Sallyswag:

Foto nedan på Sallyswag: Jenniann Johannesson.

sallyswag-1

Söndag
 • Workshop nr 6: Workshop/masterclass i oboe med Verity Gunning-Olsson. En masterclass där du bör ha spelat ditt instrument några år för att deltaga. Du väljer i anmälan om du vill vara aktiv eller passiv under passet. De aktiva förbereder var sitt stycke de vill spela upp och få kommentarer på av läraren. Dessa stycken behöver vi få reda på i förväg. De passiva tar även de med sina instrument och kommer att vara med på vissa gemensamma aktiviteter såsom uppvärmningar, olika övningar och ev något/några samspelstycken. Ett begränsat antal aktiva/passiva får plats. Lärarna på dessa masterclasses är alla lärare vid Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås.

Verity Gunning-Olsson leder en workshop/masterclass om allt som man kan tänkas vilja veta om oboe, från hur man övar och spelar med andra till hemligheten bakom den perfekta röret! För er som har ett solostycke ni vill spela kommer det finnas tid för en kort öppen lektion. Välkomna! Öppet för alla åldrar/nivåer. Brittiska oboisten Verity Gunning-Olsson bor i Stockholm med sin man och dotter. Hon har framträtt som solist med Royal Philharmonic Orchestra, som kammarmusiker i Wigmore Hall och Purcell Room och som solooboist i London Symphony Orchestra samt i de flesta Svenska Orkestrar. Hon har nyligen blivit lärare på kammarmusikprogrammet vid Mälardalens Högskola i Västerås.

Verity Gunning-Olsson

 • Workshop nr 7: Workshop/genrep med gruppen Sallyswag och festivaldeltagarna. Stora salen, Västerås Konserthus. Samma dag sker avslutningskonsert med gruppen Sallyswag och festivaldeltagarna. Deltar gör de som anmält sig till detta, övat på hemorten och deltagit i dagens genrep. Stora salen, Västerås Konserthus.
 • Workshop nr 8: Workshop New Orleans-funk-brassband med Spicy Advice Ragtime Band. Målgrupp: Blås- och slagverk. I jazzens födelsestad tar man varje tillfälle, från begravning till stadsfest, att starta en parad och låta ett brassband leda den nerför gatan. Man kan förstås höra flera kvarter i förväg att paraden är på väg så man hinner avsluta det man sysslar med och dansa med. Traditionellt har banden spelat lite av varje, marscher, visor, jazzstandards o.s.v. men ”uppbrassat” och med ett tungt New Orleanssväng i botten. På senare tid har band som Rebirth Brass Band m.fl. moderniserat stilen med nya låtar, funkiga beat och tydliga baslinjer.Spicy Advice Ragtime Band www.spicyadvice.nu är ett rutinerat jazzband som turnerat runt om i Sverige och Europa i mer än 20 år. När bandet bildades gick några av medlemmarna själva i musikskolan. Till paraderna kliver vi av scenen och bildar Spicy Advice Brass Band som nu alltså kommer för att spela med er! Med enkla riff och melodier bygger vi tillsammans ihop låtarna och det hela mynnar ut i en liten konsert/parad. Låtarna lär vi oss utantill under dagen men det kommer att finnas minnesanteckningar och videomaterial online så du kan ta med dig de svängiga låtarna hem till din egen skola!Workshopen vänder sig till er som spelar blås- och slagverk. Vi nivåanpassar melodierna så det spelar ingen roll om du är avancerad elev eller nybörjare. Grundriffen är enkla men på toppen är det fritt fram att glänsa. Eftersom vi lär ut låtarna på gehör och genom att visa/prata är det bra om du kan tonernas namn på ditt instrument. Slagverkare tar sina bärbara instrument!brassband-spicy-fasching-2016-08-30-h15-cm-300ppi-tiff-rgb
 • Workshop nr 9: Workshop/masterclass i tuba med Rikard Gateau. En masterclass där du bör ha spelat ditt instrument några år för att deltaga. Du väljer i anmälan om du vill vara aktiv eller passiv under passet. De aktiva förbereder var sitt stycke de vill spela upp och få kommentarer på av läraren. Dessa stycken behöver vi få reda på i förväg. De passiva tar även de med sina instrument och kommer att vara med på vissa gemensamma aktiviteter såsom uppvärmningar, olika övningar och ev något/några samspelstycken. Ett begränsat antal aktiva/passiva får plats. Lärarna på dessa masterclasses är alla lärare vid Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås.

Rikard Gateau har många års erfarenhet som professionell tubaist i de flesta svenska symfoniorkestrarna och länsmusikavdelningarna, men har de senaste åren jobbat som orkesterchef för Västerås Sinfonietta. Med workshopen/masterclassen Song and wind för tuba och eufonium jobbar vi med det grundläggande i att skapa musik. Genom att tänka sång och med korrekt blåsteknik kunna skapa bra sound och långa fraser.

Rikard Gateau

 • Workshop nr 10: Workshop/masterclass i klarinett med Emil Jonason. En masterclass där du bör ha spelat ditt instrument några år för att deltaga. Du väljer i anmälan om du vill vara aktiv eller passiv under passet. De aktiva förbereder var sitt stycke de vill spela upp och få kommentarer på av läraren. Dessa stycken behöver vi få reda på i förväg. De passiva tar även de med sina instrument och kommer att vara med på vissa gemensamma aktiviteter såsom uppvärmningar, olika övningar och ev något/några samspelstycken. Ett begränsat antal aktiva/passiva får plats. Lärarna på dessa masterclasses är alla lärare vid Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås.

Emil Jonason (född 1983) har beskrivits i media som ”mannen som lyft ribban på hur man kan spela klarinett” och ”magikern som använder instrumentet som en silverkula för att utvidga de klassiska normerna”. Med en far som är en amatörklarinettist och en traditionell jazzentusiast, växte Emil upp lyssnande på Benny Goodman, Louis Armstrong, Kenny Davern och speciellt till den speciella Spike Jones och hans City Slickers.

Vis 10 års ålder började han spela klarinett – hans mamma ringde kulturskolan och frågade vilket instrument som hade kortaste kölista – och spelade snart allt från blåsorkester till jazz, klezmer och annat. Han upptäckte seriöst den klassiska världen vid 16 års ålder och blev antagen till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som 17-åring.

För närvarande består hans liv av att vara turnerande solist, lärare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås.

emil_againstwall_hires

 • Workshop nr 11: Workshop/masterclass i tvärflöjt med Joanna Markson Falk. En masterclass där du bör ha spelat ditt instrument några år för att deltaga. Du väljer i anmälan om du vill vara aktiv eller passiv under passet. De aktiva förbereder var sitt stycke de vill spela upp och få kommentarer på av läraren. Dessa stycken behöver vi få reda på i förväg. De passiva tar även de med sina instrument och kommer att vara med på vissa gemensamma aktiviteter såsom uppvärmningar, olika övningar och ev något/några samspelstycken. Ett begränsat antal aktiva/passiva får plats. Lärarna på dessa masterclasses är alla lärare vid Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås.

Joanna Markson Falk är född och uppvuxen i Toronto, Kanada och fick sin musikaliska utbildning i USA.  Hon har bott i Sverige sedan 1994, var under 17 år soloflöjtist i Norrköpings symfoniorkester,  och har spelat första flöjt med de allra flesta av Sveriges symfoni- och operaorkestrar.  Flöjtlärare på Mälardalens Högskolas kammarmusikprogram har hon varit sedan 2012, något som är bland det roligaste hon har gjort! Hon tänker prata om andning, stöd och tonbildning på sin workshop.  Om det finns utrymme för mer så planerar hon berätta en historia genom att spela.Joanna Markson Falk

 

 • Avslutningskonsert med gruppen Sallyswag och festivaldeltagarna.